Tuesday, June 05, 2012

Käskyt uusiksi: Älä tee aviorikosta... 6. käsky

Aamuhartaus 06.06. Katekismussarjassa kuudennesta käskystä puhuu pastori Nanna Helaakoski, Helsinki. Virsi 471. Virsi alkaa sanoin "Hyvä Jumala, kiitän kodista". Sibelius-lukion kamarikuoro, joht. Marjukka Riihimäki, urut Pekka Suikkanen.

http://areena.yle.fi/radio/1570504

Hartausohjelmat: Aamuhartaus 06.06 06.06.2012
Katekismussarjassa kuudennesta käskystä puhuu pastori Nanna Helaakoski, Helsinki. Virsi 471. Virsi alkaa sanoin "Hyvä Jumala, kiitän kodista". Sibelius-lukion kamarikuoro, joht. Marjukka Riihimäki, urut Pekka Suikkanen.
Kuuntele aikaa 24 päivää

Tapahtuu ihme, jos kuudennen käskyn tekstiversio Tuliukkojen luettavana. Lumiukot eivät riko kuudetta käskyä. Lisään tähän savolaisten katekismuksen suomennoksen, jos se sitten aukeaisi presidentin tekijöille.
Ou vait, odotetaan. 



Aamuhartaus ke 06.06.2012
Nanna Helaakoski, pastori, Helsinki

Älä tee aviorikosta

Virsi: 471:1-2

Tuliko sinulle siitä hyvä mieli, kun sait kauhistella lehtien otsikoista tunnettujen ihmisten eroja ja kolmiodraamoja? Oletko taas päivitellyt, että on se niin kauheaa tämä nykyajan meno. Niin kauan kuin on ollut ihmisiä, on ollut pettämistä. Pettureita ja sydämien särkijöitä löytyy jokaisesta suvusta. Ehkä sinä et ole koskaan pettänyt sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta mikä on sinun hintasi? Missä ihmissuhteessa sinä teet huorin ja millä keinoin?

Mikä viettelee vanhemmat pois lastensa luota? On kiireisiä vanhempia, jotka eivät paljoa ehdi kotona kääntymään. On viinanhuuruisia vanhempia, jotka kääntelehtivät kotona vain kännissä. On kylmäsydämisiä takinkääntäjä vanhempia, joiden rakkaus lapsiaan kohtaan on ehdollista. Jos lapsi ei täytä heidän toiveitaan ja onnistumisen vaatimuksiaan, häntä ei tarvitse enää rakastaa. On äitejä, jotka tuovat joka ilta kotiin uuden isän. On isiä jotka eivät koskaan sano lapsilleen, että rakastavat heitä. Siinä on jo monia keinoja tehdä huorin.

Ja miten on lasten suhde aikuisiin vanhempiinsa? Vanhukset odottavat laitoksissa viikatemiestä vierailulle märissä vaipoissa. Lapsilla ei ole aikaa käydä. On omakin elämä. Ja edelleen on se epäjumala nimeltä kiire. Kiireen syyksi voi laittaa unohdetut merkkipäivät, puhelinsoitot, joita ei muistettu soittaa, sairaalan vierailuajat joiden puitteissa ei taaskaan ehditty käymään. On ollut taas niin kiire, että en ehtinyt tätäkään ihmissuhdetta hoitamaan. Ja yllättäen pitää kiireellä järjestää hautajaiset. Pitää sopia hautausmaan kanssa niistä kukista siellä kummulla, sillä on liian vähän aikaa käydä hautakiven päässä ihmettelemässä, että mihin se elämä vilahti. Ja on liian kiire riidellä sisarusten kanssa perinnöstä.

Entäpä puolisosi? Ehkä sinä saat synninpäästön siitä, että et käy vieraissa, mutta tämänkin ihmissuhteen saralla on niin monta tapaa tehdä huorin. Oletko ylipäänsä rehellinen? Milloin viimeksi kysyit miten hänen päivänsä meni ja mitä hänelle kuuluu? Milloin viimeksi puhuit hänelle rakastavia sanoja, milloin viimeksi kehuit? Milloin viimeksi kiitit, että hän on siinä sinun rinnallasi? Milloin viimeksi vedit häntä turpiin? Ja kuinka monta kertaa tulit viime kuussa kännissä kotiin aamuyöllä? Milloin viimeksi edes näitte toisenne ja onko siitä yli kymmenen vuotta, kun edes varpaanne koskivat peiton alla. Oletko hänelle niin kylmäkiskoinen, että on suorastaan Jumalan ihme, että hän ei sinua vieläkään petä?

Miten on suhde sinuun itseesi? Se on sinun elämäsi tärkein ihmissuhde. Teetkö sinä itsellesi huorin? Me vähättelemme itseämme ja me emme pidä itseämme minkään arvoisina. Virumme vuodesta toiseen ihmissuhteissa, joissa meitä ei kunnioiteta ja meitä kohdellaan kaltoin. Me emme nouse puolustamaan itseämme riittävän usein, kun meitä kiusataan koulussa, kodissa tai työpaikalla. Me hoemme itsellemme aamusta iltaan kuinka olemme väärän painoisia, väärän mallisia, kalvakoita kasvoiltamme ja emme osaa mitään. Kohteletko sinä itseäsi kaltoin?

On liian vähän vaadittu, jos vaaditaan, että älä tee aviorikosta. Jos suljemme kuudennen käskyn koskemaan vaan puolisoiden välistä aviosuhdetta, päästämme itsemme ihmissuhteissa koirina monista veräjistä. Älä petä luottamusta missään ihmissuhteessa. Älä unohda niitä kaikkia kortteja, jotka lapsesi sinulle piirsivät. Muista ne kerrat, kun sinun luonasi tultiin käymään, kun sinulle laulettiin paljon onnea vaan. Kaikki ne kerrat, kun sait tulla valmiiseen ruokapöytään. Muista ne. Pidä mielessäsi kiitokset ja kauniit sanat. Vaali muistoissasi kaikkia niitä päiviä, kun oli aikaa olla yhdessä, aikaa puhua ja kuunnella. Niitä päiviä, jolloin sinua lohdutettiin. Vaali niitä päiviä jolloin sinua on rakastettu ja ole niiden päivien arvoinen.

Lainopettajat ja fariseukset toivat Jeesuksen eteen naisen, joka oli tehnyt aviorikoksen ja he sanoivat, että sellaiset naiset on Mooseksen lain mukaan kivitettävä. Jeesus sanoi "Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven." Kun ihmiset olivat menneet, Jeesus kysyi naiselta "Nainen, missä ne kaikki ovat? Eikö kukaan tuominnut sinua?" "Ei, herra", nainen vastasi. Jeesus sanoi: "En tuomitse minäkään. Mene, äläkä enää tee syntiä.”

Virsi: 471:3-4

No comments: